Στρατολογείστε τεχνικούς βοηθούς

In English: Recruit facilitators

Οδηγία

edit
 
Έμπειροι Βικιπαιδιστές υποστηρίζοντας τη δουλειά σας θα διασώσουν εσάς και τους φοιτητές σας από το ναυάγιο στα αφιλόξενα νερά της κοινότητας

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σας θα αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου η βοήθεια από έμπειρα μέλη της κοινότητας θα είναι άκρως απαραίτητη (εκτός κι αν είστε μάγος της Βικιπαίδειας εσείς ο ίδιος). Θα ρωτήσετε γιατί; Επειδή στην διάρκεια του χρόνου οι Βικιπαιδιστές ανέπτυξαν τις δικές τους στρατηγικές για να επιλύουν τα προβλήματα, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν ποτέ καταγραφεί σε online σελίδα βοήθειας στη Βικιπαίδεια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο παραδείγματα τέτοιων προβλημάτων που θα μπορούσαν να συμβούν κατά την διάρκεια των πανεπιστημιακών μαθημάτων:

  • Ενώ κάποιος από τους φοιτητές σας βρίσκεται στο σπίτι, γράφει σε ένα επεξεργαστή κειμένου ένα σχέδιο για ένα θέμα που δεν έχει ακόμα λήμμα στην Βικιπαίδεια, κάποιος άλλος την ίδια στιγμή δημιουργεί το λήμμα με το ίδιο θέμα στη Βικιπαίδεια. Ο φοιτητής σας απογοητεύεται: όλη του η δουλειά ξαφνικά φαίνεται ότι δεν θα μπορεί να είναι χρήσιμη σε κανέναν.
  • Σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο του μαθήματος σας, ένα τρολ εμφανίζεται και επιτίθεται σε κάποιους από τους φοιτητές σας κάνοντας αμφιλεγόμενες και προκλητικές δημοσιεύσεις. Επιπλέον, το πρόσωπο αυτό αναστρέφει τις επεξεργασίες των σπουδαστών σας. Οι σπουδαστές σας χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Ζητώντας από τα μέλη της κοινότητας να δράσουν ως τεχνικοί βοηθοί έχετε μια σειρά από πλεονεκτήματα:

  • Οι Βικιπαιδιστές έχουν την τάση να είναι online για πολλές ώρες την ημέρα. Μπορεί να είναι online τη στιγμή που θα κάνετε μια διάλεξη, τη στιγμή που θα δουλεύετε μια από τις τελευταίες επιστημονικές σας δημοσιεύσεις κι ακόμα κι όταν θα κοιμάστε. Λαμβάνοντας άμεσες απαντήσεις είναι πολύ ικανοποιητικό σε έναν συνεργατικό ιστότοπο όπως είναι η Βικιπαίδεια, και τα μέλη της τοπικής κοινότητας θα βοηθήσουν αρκετά για να κρατήσουν τους σπουδαστές σας ενεργούς μέσω της παρακίνησης και μπορούν επίσης να ελέγξουν τη συμβατότητα του χρονοδιαγράμματος σας και των θεμάτων (λημμάτων) με τις οδηγίες που ισχύουν.
  • Στη διάρκεια των ετών, η κάθε γλωσσική έκδοση της Βικιπαίδειας ανέπτυξε τους δικούς της κανόνες. Ποιος άλλος γνωρίζει αυτές τις οδηγίες και αρχές καλύτερα από τα έμπειρα μέλη της κοινότητας;
  • Συμμετέχοντας σε έναν συνεργατικό ιστότοπο όπως είναι η Βικιπαίδεια απαιτεί να έχεις ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι παλαιοί Βικιπαιδιστές γνωρίζουν πως να καταλαγιάζουν θερμές συζητήσεις. Η εμπειρία τους με κάθε είδος "ταραχοποιούς" μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη για σας και τους φοιτητές σας.

Επιπλέον, επιστρατεύοντας μέλη της κοινότητας ως τεχνικούς βοηθούς μπορεί να προκαλέσει ένα θετικό παράπλευρο αποτέλεσμα: αν αυτοί οι συντάκτες της Βικιπαίδειας ενδιαφερθούν για το θέμα του μαθήματός σας, τότε ενδεχομένως να είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στους φοιτητές ανάδραση για τη δουλειά τους (π.χ. ως μέρος της εσωτερικής διαδικασίας αξιολόγησης και βελτίωσης των λημμάτων στη Βικιπαίδεια).


Που να βρείτε μέλη της τοπικής κοινότητας;

edit

Μπορείτε να βρείτε Βικιπαιδιστές (και μέλη των αδελφικών εγχειρημάτων της Wikipedia) σε δύο μέρη: στην πραγματική ζωή, εφόσον επιθυμούν να συναντήσουν εσάς και την τάξη σας και στον κυβερνοχώρο (πιο εύκολα).

Μια λίστα από συντάκτες που έχουν τη θέληση να σας βοηθήσουν μπορείτε να βρείτε στο Βικιπαίδεια:Πρεσβευτές της Βικιπαίδειας. Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει επίσης συντάκτες που θα επιθυμούσαν να βοηθήσουν και διαδικτυακά.

Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info-el@wikimedia.gr ή να χρησιμοποιήσετε τους διαύλους επικοινωνίας του Wikimedia-Greece για να προσεγγίσετε περισσότερο εκείνους που ασχολούνται με εξωστρεφείς δραστηριότητες.