WikiArS/assignments/Vagues de l'Antic Egipte


This is an assignment created by Dvdgmz (talk · contribs) that gives orientation and references to create an image or file that is necessary for Wikipedia or for some Free Knowledge project.

Assignment: Vagues de l'Antic Egipte


Assignment language:ca

Briefing

L'encàrrec (a treballar en equip) consisteix en fer comprensible a través d'il·lustracions les vagues de treballadors que es van donar a l'Antic Egipte durant la XXª dinastia i les circumstàncies que la van acompanyar, a partir del coneixement que se'n té actualment. Caldrà produir gràfics per a dos entorns diferents:

 • Viquipèdia. Recreacions dels fets i els entorns per il·lustrar els articles relacionats amb la vaga a Viquipèdia. Estil enciclopèdic, detalls en la recreació històrica de persones, arquitectura, localitzacions, vestuari, utensilis.
 • Viquillibres. Crear un llibre il·lustrat dins la subsecció “Viquijúnior” escollint un edat/nivell educatiu al que va dirigit. Caldrà també crear els textos, adequar-lo, igual que les imatges a l'edat escollida.

En una primera fase caldrà documentar-se i alhora decidir com es repartiran les tasques dins l'equip.

Les imatges finals seran preferentment il·lustracions vectorials i si per alguna raó no pot ser seran imatges escanejades en bona resolució i qualitat.

Specifications

Fases:

 1. Familiarització amb Viquipèdia i Wikimedia Commons: tasques inicials
 2. Documentació. Recopilar documentació, fer consultes, construir-se un relat complet dels fets i les seves possibles hipòtesi i variants.
 3. Plantejament de la tasca a fer, nombre d’il·lustracions, nombre de pàgines del llibre i edat, repartiment inicial de tasques a l’equip
 4. Fase d’esbossos i correccions, documentació extra segons necessitats de treball
 5. Plantejament de la seqüència del llibre amb esbossos i primer redactat text, esbossos “finals” de les il·lustracions de Viquipèdia
 6. Elaboració de les imatges definitives; muntatge provisional del llibre a Viquillibres
 7. Validació experta abans de publicar, possibles correccions finals
 8. Càrrega a Commons, descripció escrita de les imatges, llegendes (si cal), traducció a català i anglès, categorització de les imatges, incorporació a Viquipèdia, muntatge final del llibre a Viquillibres.

Els fets i la documentació

La font primària per la qual coneixem els fets és el Papir número 1880 dels que es conserven al Museu de Torí, conegut com a “Papir de la vaga”. L’escriba Amennakht hi relata el que va passar l’hivern de l’any 29 del regnat de Ramesses III (1166 o 1170 a.C segons autors). Breument resumit:

 • Els treballadors artesans residents a Deir el-Medina que treballaven a les tombes de la Vall dels Reis van estar 20 dies sense rebre la paga en espècies (menjar i altres productes, no hi havia moneda), passats 4 mesos van estar 18 més sense rebre racions de menjar.
 • Va esclatar el conflicte. Els treballadors van deixar de treballar i es dirigiren als temples anomentats “de milions d’anys”, construïts a la memòria dels reis, on van entrar als recintes i s’hi assegueren. Van fer això a diferents temples.
 • La solució al conflicte no es coneix del cert però sembla que les autoritats haurien negociat amb els treballadors.
 • El context és de corrupció, amb implicació de les autoritats locals i funcionaris.
 • Ramesses III va acabar assassinat en un complot que pot estar relacionat amb aquesta situació de conflicte i que es relata al “Papir del judici” i al “Papir de la conspiració de l’Harem”, també a actualment Torí.

L’assessor orientarà els estudiants sobre on documentar-se, bibliografia a consultar, informació online i llocs a visitar.

Sources and references

Altres llengües:

Bibliografia i altres fonts

 • Siliotti, A., 1997: El Valle de los Reyes y los templos de Tebas. Barcelona: Ediciones Martínez Roca [ed. orig. Guida alla Valle dei Re, ai templi e alle necropoli tebane. Vercelli, 1996].
 • Vernus, P., 2003: Affairs and Scandals in Ancient Egypt. Nova York: Cornell University Press [ed. orig. Affaires et scandales sous les Ramsès. París, 1993]. http://books.google.es/books?id=ivOPBE6PCxcC&printsec (consultat el 17 de novembre de 2014).
 • Wilkinson, R. H., 2002: Los Templos del Antiguo Egipto. Barcelona: Ediciones Destino [ed. orig. The Complete Temples of Ancient Egypt. Londres, 2000].

Altres fonts sobre el papir i les vagues:

Altres fonts amb informació de context:

 • http://www.ancient-egypt.co.uk/deir_el_medina/index.htm Informació sobre Deir el Medina, parla de la gent, dels edificis, dels costums, de les diferents èpoques i de la vaga. També hi ha una colla de fotos i mapes. (anglès)
 • http://www.wepwawet.nl/dmd/bibliography.htm Un llistat bibliogràfic Bibliografia de qualitat sobre Deir el Medina, ordenat alfabèticament, potser és fins i tot massa pel que necessiteu.
 • Theban Mapping Project Web amb plànols a escala, mapes, bibliografia per temes i muntanyes de documentació sobre la Vall dels Reis i les tombes, també té documentació sobre la zona dels temples i alguna cosa sobre Deir el Medina, la Vall de les Reines i la Vall dels Nobles (un conjunt de 6 cementiris allà mateix, a la necròpolis tebana, de nobles, alts funcionaris i sacerdots). Dirigit per Kent Weeks, egiptòleg americà. Equip especialitzat en la KV5, la immensa tomba dels fills de Ramsès II (més de 800 metres quadrats)- una de les saquejades i esmentades al papir.


Reference images by style

Recreació de la ciutat d’Amarna:

Escenes de caçera en la tardoromanitat:

Poden ser una bona referència per l'estil a utilitzar a les imatges per a Viquipèdia

Recreació estàtua d’August a partir del dit trobat, moneda i hipòstesis:

Retrat hipotètic d’Antoni de Villaroel:

Soldat romà empenyent un pes:

Referents per a la creació de Viquillibres:

Format

If you create the illustration on paper:

 • Recommended minimum size: DIN A5 (landscape, horizontal). Photographs of illustrations must be studio photographs. Scans of illustrations must be high-quality, sharp and high-resolution.
 • Digitized PNG files must not be compressed.

If you create the illustration as a bitmap:

 • Approximate minimum size of the file to be published: 1800 x 1270 pixels (more than 2 Mpx). Approximate recommended size: 2500 x 1764 (more than 4 Mpx). More is better.
 • Maximum file size: 100 MB.

If you create a vector graphic (preferable), use the standard SVG format.

Image display guidelines:

 • Approximate image display dimensions on description page: 718 x 500 pixels.
 • Approximate image display dimensions in a Wikipedia article: 500 x 348 pixels.

Keep in mind the approximate display dimensions to ensure that the illustration has an appropriate level of detail for its publication context.

Potential advisers

Experts or knowers of this knowledge area that are available to guide the graphic creator, oversees the process of creation and supervise the image before to publish.

 • Joan Montserrat, llicenciat en Belles Arts per la UB; Diplomat, Màster i DEA en Egiptologia per la UAB.

Aquest encàrrec suposa un assessorament a tres bandes, la professora Clara Garrigosa per part de Llotja, David Gómez com a tutor per part d’Amical Wikimedia, i com a assessor expert en la temàtica Joan Montserrat, llicenciat en Belles Arts per la UB; Diplomat, Màster i DEA en Egiptologia per la UAB.

Es requeriran reunions puntuals amb persones que puguin aportar assessorament complementari per ser professionals o docents experts en egiptologia o viquipedistes vincultats al viquiprojecte Antic Egipte; també es podran requerir visites a museus o centres de documentació.