==GLAM/Casus/Tropenmuseum==

This page is a translated version of the page GLAM/Case studies/Tropenmuseum and the translation is 100% complete.

Het Tropenmuseum in Amsterdam is een onderdeel van het Koninklijk Tropisch Instituut (KIT). Het heeft een rijke etnologische collectie. Een van de doelen van het KIT is de "Derde Wereld" plaatsen in een hedendaagse context. De collectie staat in een historisch perspectief.

Een voorbeeld van een donatie van een afbeelding aan het Tropenmuseum
Interview met Susanne Ton van het Tropenmuseum in Amsterdam

Toen het Tropenmuseum werd benaderd door mensen van de Nederlandse afdeling waren zijn zeer enthousiast. Wanneer men het cultureel erfgoed van de wereld globaal beschikbaar wil stellen verzekeren Wikipedia en Commons dat hun rijke collectie geplaatst wordt in een encyclopedische omgeving.

Eerste stappen

Voor het Tropenmuseum is het Indonesisch materiaal belangrijk. Dit is een grote collectie van meer dan 1000.000 items. Het begon met een startproject over de Marrons van Suriname. Dit viel samen met een grote expositie die liep van november 2009 tot mei 2010. Wikipedianen schreven over de Marrons in Wikipedia en meer dan 2000 afbeeldingen van Suriname stonden ter beschikking. Dit werd gevolgd door een project dat 100.000 mediabestanden over Indonesië in Commons bracht.

Algemene invloed

Toen de Indonesische afdeling vernam dat deze mediabestanden van Nederlands commentaar waren voorzien, vonden zij mensen die bereid waren deze commentaren naar het Indonesisch te vertalen. Dit opende niet alleen het materiaal voor de Indonesiërs maar het hielp ook om de aantekeningen te verifiëren. Zo werden bijvoorbeeld de namen van plaatsen gewijzigd sinds de tijd dat Indonesië een kolonie was van Nederland. Het zal interessant zijn de mensen op de foto's te identificeren wat reeds gebleken is in de Duitse GLAM projecten.

Invloed op de Wikipedia gemeenschap

Ook vernieuwend van het Tropenmuseum is de politiek waarbij hoge resolutie, niet gecomprimeerde beelden, beschikbaar zijn. Door een groeiende gemeenschap van mensen die werken aan de restauratie van oud beeldmateriaal (foto's, tekeningen, enz.) werden deze afbeeldingen beschikbaar gesteld op voorwaarde dat zij digitaal teruggeplaatst werden. Diverse afbeeldingen werden teruggeplaatst en sommige waren zeer merkwaardig. Een noodzakelijk deel van dit laatste was vertaling van de commentaren in het Engels en het opnemen van de afbeeldingen in Wikipedia artikelen.

De kwaliteit van de digitale restauraties werd zeer op prijs gesteld door het Tropenmuseum. Aan Durova werd gevraagd een reusachtig doek te maken. Dit doek moest een verhaal uit de Indonesische mythologie bevatten en was 15 meter lang. Het werd gefotografeerd en de foto's werden in één TIFF bestand van 992 MB aan elkaar gezet. Dit werk zal verder gerestaureerd worden door Durova samen met conservator van het Tropenmuseum.

Volgende stappen voor archivarissen, bibliothecarissen en conservators van cultureel erfgoed

  1. Stel iemand aan in uw organisatie die verantwoordelijk is voor de communicatie met Wikipedia
  2. Contacteer uw local chapter en zoek uit wie u kan bijstaan
  3. Zie voor meer inormatie: Advice for the cultural sector
  4. Vertel ons uw ervaringen en geef ons uw reactie

Externe verwijzingen